29 Aralık 2013 Pazar

Kış Lastiği Zorunlu Mu? Kış Lastiği Uygulaması Yapılan İller



Daha öce kamyon , tır, otobüs gibi ticari araçlarda uygulanan kış lastği uygulaması, bu sene binek araç ve hafif ticari araçlarda da uygulanmaya başlandı.1 Aralık'tan beri uygulamaya koyulan yasa ile 15 Aralıkta Edirne Emniyet Trafik Denetleme tarafından denetim yapıldı ve kış lastiği olmayan araçlara 77 TL para cezası kesildi.Kış lastiği iklimin karasal olmadığı, kışın buzlanma olmayan illerde zorunlu değil.Bu iller Adana,  Adıyaman, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Diyarbakır, Gaziantep, Giresun, Hatay, İzmir, Malatya, Muğla, Ordu, Rize, Sinop, Siirt, Trabzon, Bartın, Kilis, Yalova, Osmaniye.

APP Plaka ve Hologram Yasak mı?



Türkiye'de son yıllarda moda olan APP ve hologramlı plakalar herkesin ilgi odağı oldu.Çeşitli modelleri olan bu plaka yazıları reklam ve modifiye dükkanları için ekstra bir gelir kaynağı oldu.Türkiye Trafik Kanunlarına göre araç plakasında sticker, etiket yapıştırmak ve plaka üzerinde oynama yapmak yasak.Bu yüzden orjinal plaka üzerinde oynama yerine yeni bir çift plaka yapılarak araca bunlar takılıyor ve tüvde eski plakalar takılarak vizeden sorunsuz geçiliyor.Trrafik polislerinin fazla üstüne düşmüyor. APP plaka çeşitleri son günlerde radara yakalanmayan plaka stickerlarının çıkmasıyla yeni bir uygulama gelmesine  ve trafik polislerinin denetimine takılabilir.Bazı illerde kalın yazılı plakalar verilirken, bazı illerde ince yazılı plaka verilmesi, şu an için APP plakaların trafik polisleri tarafından dikkat çekecek bir özellilk olmamasını sağlıyor.
Rabbim yolumuza trafik polisi düşürmesin.

Dacia Dokker Fiyatlarını İnceledik

  Dacia'nın yeni modellerinden biri olan Dacia Dokkerı inceleyelim ve fiyatını araştıralım dedik ve Dacia'nın sitesinde bir araç topladık.

  Aracın tamponları gördüğünüz gibi boyasız.Araçta stepway aksesuarları yok.Arka kapıyı her iki tarafa da ekledik.Sis farı veya gündüz ledi yok.
  
  Araca tavan çitası ekledik, fakat öyle sportif bir görünümü pek yok.Çelik jant eklemedik.Cam karartma gibi bi özellik de eklemedik.


  Aracın arka bagaj kapağı iki adet ve yanlara açılıyor.Arka tampon da boyasız.Park sensörü de sonra taktırırız dedik ve taktırmadık.


  Şöför ve yolcu hava yastığı var.Klima da ekledik.2014 yılında klimasız araca binilmez.İnsanız bizde yani.Navigason eklemedik.Mp3 çaların görünümü güzel.Direksiyondan kumanda mevcut.
  Araç 1.5 Dci 90 beygir dizel motor.Abs ve AFU var.Aracın şehirdışı yakıt tüketimi 4.1 litre, şehir içi 5.2 , ortalama ise 4.6 litre.Aracın boş ağırlığı 1205 kg.Normal bagaj hacmi 800 desimetreküp.azami ise 3000.

tüm bu özellikleri eklediğimizde aracın anahtar teslim fiyatı 35.700 oldu.Diğer sıfır dacia dokker fiyatları için dacianın sitesinde aracı yapılandırıp inceleyebilirsiniz.

Fiat 500L ' yi 2014 e Girmeden İnceledik.








Fiat 500 L, Fiat markasının şu an piyasaya çıkan en son otomobili.Ufak hactback ve station modellerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmış yeni bir kasa gibi gözüken bu model, daha önce satışta olan Renault Scenic ve Citroen Picasso yu aklımıza getirdi.En ucuz modeli 1.4 95 beygir benzinli motor olan araç 42.950 TL den şu an satışta.2014 te bu fiyatların 4-5 bin TL yükseleceğini düşündüğümüz bu modeli 2013 leri bitmeden almanızı tavsiye ederiz.1.3 multijet motor modelinde ise 85 beygir ve 105 beygir dizel motor ile 1.6 85 ve 105 beygir dizel motor seçeneklerini kullanmış.Daha önce 1.3 multijetlerde yetersiz kalan 75 beygir seçeneğinin kullanılmaması şehir için performansta kullanıcıya fayda sağlayan bir değişim olmuş.Dizel motor seçenekleri 51.450 TL den başlayan araçta Clio 4 modeline mi özenildi bilmiyorum ama 0.9 motor turbo 105 beygir benzinli motor seçeneği de mevcut.Aracın şehirdışı yakıt tüketimi dizel modellerde 3.7 litreden başlıyor.Benznli modellerde ise 4.6 litreden başlıyor.Aracın ağırlığı 1245 kg ile 1375 kg arasında değişiyor.Bu değişimin nedeni motor ve jant seçenekleri.

11 Aralık 2013 Çarşamba

Yeni Renault Clio 4 İkaz Lambası Neden Yanar




  
 Yeni Renault Clio 4 lerde eğer aracınız seyir halindeyken ikaz lambası yanarsa hemen endişelenmenize gerek yok.Çünkü araçla aralıksız 3 dakika seyir halinde ilerlediyseniz ve aracınızda start - stop özelliği varsa böyle bir problemle karşılaşmanız mümkün.Start - stopsuz modellerde deneyemediğimiz bu hatayı sizlerle paylaşmak istedik.
 Renault 2013 yılında öyle bir tasarım ve renk ile öyle bir araç çıkardı ki, aracı dikiz aynasından 200 metre arkamızda bile görsek tanıyoruz.Çünkü Renault yeni clioda benzersiz renkler kullandı.İlerki günlerde clio kırmızısı, clio sarısı, clio mavisi diye adlandıracağımız bu renklerden özellikle kırmızı olan Türkiye'de oldukça tutuldu. Clio 4 ün gerek benzinli modelleri gerekse dizel modellerinde yakıt tüketimi olduça düşük olması ve gündüz ledi, kişiye özgü geniş bir tasarım seçeneğinin sunulması aracın satış değerinin yüksek olmasını etkileyen faktörler.Tahminlerimize göre clio 4 ün ikinci el piyasası da oldukça hareketli olacaktır.

Dizilerde Kullanılan Araçlar - Karadayı Dizisi Necdet'in Arabası


  Karadayı dizisinde Erkan Avcı Necdet adlı karakteri canlandırıyor.Necdet karakteri dizide ilk bölümden itibaren 1970 Model Chevrolet İmpala marka beyaz aracı kullanıyor.Chevrolet İmpala modelinde o yıllarda neredeyse her yıl ufak tefek değişiklikler yapmış.Aracın piyasada genelde tek kapılı versiyonları olsada dizide 4 kapılı modeli kullanmışlar.Araç v8 motora sahip.2500 cc ile 4000 cc arası değişen motor versiyonları olan bu araç 250 ile 400 beygir arası beygir gücüne sahip.Dizide kullanılan bu modeli piyasada bulmak nerdeyse imkansız.Ama impala modelinin 1960 ve 1964 yıllarında üretilen modellerini 10 bin den başlayan rakamlara almanız mümkün.Klasik oto sevenlerin ve yakıtına gücü yetecek olanların tercih edebileceği bir model diyebiliriz.

Dizilerde Kullanılan Araçlar - Karadayı Dizisindeki Mavi Ufak Araba




  Karadayı dizisinde ilk bölümden itibaren Nazif rolünde Kenan İmirzalıoğlu'nun kullandığı otomobil.Markası Renault 4 olan bu araç 1961 yılında piyasaya çıktı.Dizide kullanılan gtl versiyonudur.Araç Avrupa'da ilk kullanılan hatcback modellerindendir.Türkiye'de sayısı çok az olan bir araçtır.İthal bir model olduğundan dolayı Türkiye'de çok az satılmıştır.Renault Türkiye'ye fabrika açtıktan sonra Renault 12 TL modelini sattığı için Türkiye'de yetmişli (70'li) yıllarda en çok tutulan araç modelini yani Renault 12'yii satmıştır.1971 yılında Türkiye'de üretime başlayan Renault 12 modelini Türkiye'de herkes tarafından bilinen bir model haline getirmiştir.

Dizilerde Kullanılan Araçlar - Doksanlar Dizisindeki Cezminin Arabası Ford Taunus 1.6 GT




  Doksanlar dizinde 25. bölümde diziye yeni bir otomobil giriş yaptı.Dizide Cezmi karakterinin kullandığı bu otomobil 1988 yılında üretilmeye başlanan Ford Taunus 1.6 GT. Aracın çelik farlarına bakarak GT modeli olduğu anlamak mümkün.Çelik jantları şekli ve ön tamponun boyasız olması aracı aynı farlara sahip olan 2.0 GTS modelinden ayırmamızı sağlıyor.Araçta o yıllarda her arabada bulunmayan orjinal çelik jant ve ön cam otomatiği var.
  Dizi yapımcıları o yıllarda plakalarda mavi renkli TR yazısının olmadığının farkında olduğundan ya TR siz plaka yaptırmış ya da araç TR uygulamasından sonra plaka değiştirmemiş.
  Dikkat çeken bir özellikte aracın plakasının özel bir plaka olması 34 UMT 58.

10 Aralık 2013 Salı

Yeni Dacia Sandero Stepway Tanıtım - Yakıt Tüketimi - Özellikleri - Kullanıcı Yorumları





  Yeni Sandero Stepway Dacia markasının en ekonomik modeli.B segmentinde olan bu model eski versiyona göre daha dinamik ve ön tasarımı daha sert bir görüntüye sahip.Öndeki marka logosunun büyük olması, Dacia'nın ismini ön plana çıkarmaya çalıştığını gösteriyor.Sandero modeline ek bir araç gibi yapılan Stepway versiyonunda ön tamponda bulunan nikelaj koruma ve yerden yükseklik araca şehir jipi havası katmış.Tavan rayları ve ön kapıdaki stepway yazısı ise aracı daha sportif gösteren unsurlardan diyebiliriz.
  Araç 406 cm uzunluğunda, 152 cm yüksekliğinde ve 173 cm genişliğinde.Eskiye göre değişiklik göstermemiş sayabileceğimiz bu oranlar aracın kasasınında pek oynama yapılmadığının bir göstergesi.
  Araç iç tasarım olarak eski versiyona göre çok daha iyi görünüyor, fakat plastik kalitesinin arttırılmamış olması araç için hala bir dezavantaj.Ön cam otomatik düğmesinin Renault'un Brodway ve Clio modellerindeki gibi teyp kısmının altında olması da kullanış rahatlığını olumsuz etkiliyor.Araçta eski versiyona göre ekstra özellik olarak navigasyonlu mulitmedya sistemi takılabiliyor ve tüm modellerinde ESP mevcut.Düşük bütçeyle özeliklieri yüksek bir araç almak isteyenlerin tercihi olan Dacia Sandero Stepway yakıt tüketiminde de ekonomik bir araç.Dacia Sandero Stepway de 0.9 90 bg lik benzinli ve 1.5 Dci 90 bg lik dizel motor mevcut.Benzinli motorun şehir içi 6.7, şehir dışı 4.6 litelik yakıt tüketim verileri var.Dizel motorda ise şehiriçi 4.6, şehirdışı ise 3.7 litrelik yakıt tüketimi söz konusu.

9 Aralık 2013 Pazartesi

Renault Clio Symbol Tarihçesi ve Özelikleri


1999 yılında reno clionun kasa değiştirmesiyle beraber hatcback modeline ek olarak clio symbol adıyla aynı kasasının sedan modeli satışa çıktı.2000, 2001, 2002 modelleri olan bu kasanın sadece 1.4 benzinli motor versiyonu var.Bu motordan 8V ve 16V olmak üzere iki seçenek kullanıcıya sunulmuş.Clio symbolün olumsuz yanları ; tavanın arka koltuktakileri rahatsız edici yakınlıkta olması ve ön cam otomatik düğmelerinin teypin altında bulunması diyebiliriz.Cam otomatik düğmelerini bazı versiyonlarda ön kapıdaki hoparlörün üstüne yerleştirilmesi yeterli bir değişiklik olmamış diyebiliriz.1000 kg civarında olan bu araç 1.4 motor seçeneği sunan emsallerine göre yakıt konusunda daha ekonomik.Yerden yüksek olması 2000 yılında üretimi duran Toros kullanıcılarının ilgisi çekebilir.


2002 yılının sonuna doğru Renault hem clio modelinde hem de onun sedan versiyonu olan symbol modelinde dış tasarım ve motor seçeneği olarak bazı değişiklere gitti.Ön ve arka tamponda plastik ve siyah renkli çubuk diye tabir ettiğimiz eklenti ile yeni bir tasarım ile karşımıza çıkan clio, ön cama doğru uzattığı ve karartma yapılmış gibi gözüken farlarıyla piyasaya çıktı.Renault bu kasada 1.5 dci dizel motor seçeneğini ek olarak versiyonlarına ekledi.İç tasarımda ise sadece hafif tasarım değişiklerine gidildi.


2006 da clio 3 modelinin çıkmasıyla Renault aynı modele sedan kasa üretmek yerine clio ile symbol ismini birbirinden ayırmak için symbolün kasasını değiştirmedi ve aynı kasada siyah çubukları kaldırarak tamponların tamamen gövde rengine çevirdi ve bizim bu kasanın makyajlı kasa olarak tabir edilmesine neden oldu.İç tasarım olarak gözle görülür bir değişiklik yok.




2008 sonunda ise Renault artık symbolü clio adı altından çıkardı ve direkt piyasaya symbol olarak tanıttı.Tamamen değişik bir dış ve iç tasarımla piyasaya çıkan yeni symbol 1.2 ve 1.4 benzinli ve 1.5 Dci motor çeşitleriyle satışa sunuldu.Özelikle filo araç kiralama hizmetlerinin patlama yaptığı döneme denk  gelen bu symbol modeli filo şirketlerinin en çok satın aldığı modellerden biri diyebiliriz.Son yıllarda ise genellikle yol güzergahının ters yönünde bizi izleyen bu araç radar aracı olarak da bilinir.Araçta konforuna düşkün kullanıcısını memnun eden en önemli özellik ise cam otomatik düğmelerinin kapıya alınması ve elin rahat ulaşabileceği bir yerde olması.




2013 yılında ise Renault yurdışında Dacia olarak satılan bir modeli Türkiye'ye symbol adı altında sattı.Dizel versiyonunda sehir dışı 2.9 yakıt tüketimi ile en az sedan dizel araç olarak yine firmaların ilgisini üzerinde tuttu.Dacia modeli kasası olduğu için eski symbolden tamamen değişik olan 2013 symbol daha oturaklı ve daha geniş duran yapısıyla dış tasarımda kullanıcının ilgisini çekiyor.İç tasarımda ise özellikle plastik kalitesinin dacia olması kullanıcıyı rahatsız eden bir  özellik.Renault Symbol 2013 modelin en kısa zamanda test sürüş videosu ile siz takipçilerime daha iyi bir bilgilendirme sağlayacağız.

8 Aralık 2013 Pazar

Fiat Fiorino'yu Test Ettik


  Fiat Fiorino'nun 2012 model Emotion modelini incelemeye aldık ve test ettik.Araç teknik özellik olarak 1.3 multijet 75 beygir (ps) lik bir motora sahip.Teknik bilgilerinde şehir içi 5,7, şehir dışı 3,8 yakıt tüketimi  yazan araccın sahibi ve bizim tahminlerimize göre şehiriçi 6,3 şehirdışı ise  5 litre eurodizel yakıt tüketen bir araç.Boş hali 1190 kg olan araç 45 litre yakıt deposuna sahip.
  Araçta 16 inç çelik jant mevcut.Tamponlar ve yan aynalar gövde ile aynı renk.Ön ve arkada sis farları var.Tavanda ise spor tavan rayları.Arka tamponda park sensörü.
  Aracın iç bölümünde ise terletmez özel dizayn koltuklar, yol bilgisayarı, görüntülü multimedya ile değiştirilebilen mp3 çalar, direksiyondan mp3 çalar kontrolü, sürücü kol dayama, 2+1 şeklinde katlanabilir arka koltuklar,dört sensörlü ve EDB'li ABS, 4 hava yastığı
  Fiat Fiorino ticari olarak gözüksede arka koltuğu yatırmadığınız sürece C segmenti sedan bir araçtaki bagaj ile aynı verimi verir.Aynı markanın Doblo modeline göre daha kısa olması ve daha az yakıt tüketmesi onun şehir içi ufak ticari işler için seçilmesini sağlıyor.